مهمترین نکاتی که هنگام تدوین بوم مدل کسب و کار باید در نظر داشته باشید

بوم مدل کسب و کار

موضوع مورد بررسی ما تدوین بوم مدل کسب و کار می باشد. کسب و کار امروزی به وسیله پیشرفت تکنولوژی و وجود اینترنت تغییرات زیادی کرده است و بازار فروش های پنهان و آشکار زیادی را پدید آورده است. از این رو نمی توان مانند قبل و بدون داشتن برنامه و طرح مشخص به پیشرفت کسب و کار خود کمک کرد. حتی بدون داشتن یک الگوی مناسب، نمی توان شرایط فعلی کسب و کار را حفظ کرد. این امر باعث شده است که الگوهای کسب و کار زیادی تهیه و تدوین شود. این الگو ها کمک شایانی به صاحب کسب و کار، برای کنترل و هدایت کسب و کار آنها می کنند.

تدوین بوم مدل کسب و کار

یکی از این مدل ها بوم مدل کسب و کار است. این مدل اهمیت ویژه‌ای دارد و یکی از معروف ترین مدل های کسب و کار می باشد. الیت بیزینس دست دارد شما را با مهمترین نکاتی که در هنگام تدوین بوم مدل کسب و کار باید در نظر داشته باشید، اشنا کند. اگر شما نیز کسب و کاری دارید که می خواهید به صورت اصولی آن را پیش ببرید، باید با یک مدل کسب و کار آشنا شوید. پیشنهاد ما این است که برای کسب و کار خود بوم مدل کسب و کار را تدوین نمایید. بنابراین بهتر است که این مطالب را تا انتها مطالعه کنید و نکات مهم را به خاطر بسپارید.

بوم مدل کسب و کار چیست؟ 

بوم مدل کسب و کار مدلی ساده اما کاربردی است و بخش های مختلف یک کسب و کار را شرح می دهد. این مدل به بررسی و بیان ۹ زاویه از یک کسب و کار می پردازد. این بخش ها شامل؛ نیاز های مشتریان، ارزش پیشنهادی، روش های توزیع، ارتباط با مشتریان و بازار، بررسی درآمد،  فعالیت های اصلی کسب و کار، منابع اصلی، شرکای تجاری و تولیدی و ساختار هزینه ها می باشد. بوم مدل کسب و کار یک مکتب اروپایی است و خاستگاه آن شهر سن گالن در کشور سوییس است. 

مهمترین نکات تدوین بوم مدل کسب و کار 

مهمترین نکاتی که در هنگام تدوین بوم مدل کسب و کار باید در نظر داشته باشید، زمینه هایی است که مدل، باید آن ها را بررسی کند. یعنی همان بخش هایی از کسب و کار که قابل بررسی شدن در مدل هستند؛ زیرا اگر به انها توجه نداشته باشیم، مدل نمی تواند به خوبی زمینه های مختلف کسب و کار را بیان کند و کارایی لازم را از دست می دهد.

نیاز های مشتریان:

اولین نکته در تدوین بوم مدل کسب و کار این است که شما نیاز های بازار و مشتریان را بشناسید و کسب و کار خود را در همان زمینه پیش ببرید. زیرا در غیر اینصورت، کسب و کار شما مشتریان خود را از دست خواهد داد و به سمت ورشکستگی پیش خواهید رفت.

 ارزش پیشنهادی:

نکته مهم بعدی این است که شما دقت نمایید پیشنهادی که به مشتریان خود برای خرید محصول و دریافت خدمات از شما ارائه می کنید، دارای ارزش بیشتر و بهتری نسبت به رقبا باشد. زیرا در غیر این صورت مشتریان رقبتی به دریافت خدمات از شما نخواهند داشت. 

 کانال توزیع:

شرکت ارزش پیشنهادی کسب و کار را از چه کانال‌های توزیع مختلفی به مشتریان ارایه می‌دهد. کانال‌های شرکت و یا کانال‌های شرکای تجاری آن و یا ترکیبی از هر دو روش‌های دسترسی به مشتریان است. شاید کانال توزیع محصول یا خدمت شما تنها وبسایت شما باشد پس همین را در بوم خود بنویسید. البته بهتر است کانال توزیع بیشتر باشد، هرچه راه های دریافت خدمات متعدد باشد، مشتریان راحت تر جذب خواهند شد. راه های توزیع می تواند بصورت اینترنتی، نمایندگی، بازاریابی شبکه ای، بازاریابی محیطی و… باشد. 

 ارتباط با مشتریان:

هر چه شرکت با مشتریان خود ارتباط نزدیک تری داشته باشد، مشتریان نیز به شرکت تعهد بیشتری پیدا می کنند و تا حد ممکن خدمات مورد نظر خود را از شرکت شما دریافت خواهند کرد. بنابراین نکته چهارم این است که ارتباط خوب خود با مشتریان را حفظ کنید. 

 درآمد و منابع اصلی:

نکته مهم بعدی بررسی میزان درآمد شما از کسب و کارتان است. باید بدانید خدمات شما چه میزان سوددهی دارد و همچنین منابع اصلی شرکت خود را مشخص کنید. چه منابع مالی، چه انسانی و چه فیزیکی.

فعالیت های اصلی:

بطور کاملا مشخص باید بیان کنید که زمینه اصلی فعالیت شرکت شما چیست و تمرکز آن بر چه نوع محصول یا خدماتی می باشد. این عمل باعث مشخص تر شدن بازار فروش شما نیز می گردد. 

 شریکان کاری:

شرکت‌ها معمولا با شرکای تجاری برای کاهش ریسک کسب و کار و ارتقای عملکرد خود همکاری می‌کنند. همکاری استراتژیک با شرکت‌های رقیب و غیر رقیب، سرمایه‌گذاری‌های مشترک، روابط خریدار-فراهم‌کننده و پیمان/ اتحادهای استراتژیک از روش‌های شراکت با دیکر شرکت‌های تجاری است. شما نیز باید در کسب و کار خود، شریک تجاری پیدا کرده و هم قدم با یکدیگر به اهداف مورد نظر خود برسید. داشتن شریک از دو جهت حائز اهمیت است. یک اینکه ریسک شکست را کاهش می دهد و دوم آنکه از تعداد رقبای شما در بازار کاسته می شود.

 هزینه ها:

نکته آخر که در تدوین بوم مدل کسب و کار باید به آن پرداخته شود، هزینه هایی است که عمل کردن به این نوع مدل برای شما به وجود می آورد. باید بررسی کنید که آیا هزینه هایی که برای ارائه خدمات پرداخته می شود، با درآمدی که کسب می شود، متناسب است یا خیر.

سخن پایانی در باب تدوین بوم مدل کسب و کار

بوم مدل کسب وکار یکی از معروف ترین مدل های اداره کسب و کار می باشد که زمینه های مختلفی را بررسی می نماید. الیت بیزینس به شما پیشنهاد می کند که از این الگو برای طراحی کسب و کار خود استفاده کنید؛ زیرا استفاده از این مدل راحت تر از سایر مدل ها بوده و حتی می توان بصورت تصویری از آن استفاده کرد. شما برای دریافت مشاوره و راهنمایی های لازم برای ساخت مدل کسب و کار خود می توانید به سایت الیت بیزینس مراجعه کرده و با مشاوران و متخصصان شرکت در تماس باشید. همچنین شما می توانید صفر تا صد ساخت مدل کسب و کار را به این سایت بسپارید.

شرکت های موفق در رقابت با محصول رایگان
ادامه مطلب
WhatsApp
Telegram
Email
LinkedIn
Print
Facebook
Twitter
Pinterest
Skype

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای مورد نیاز با * مشخص شده است

نوشتن دیدگاه