نوشتن طرح توجیهی

نوشتن طرح توجیهی

ساده ترین تعریفی که می توان برای طرح توجیهی ارائه داد شاید این باشد؛ مطالعه ای پیرامون امکان پذیر بودن یک کسب و کار. طرح توجیهی چیزی غیر از این نیست. باقی آنچه که در مورد این طرح گفته می شود شاخ و برگ هایی ست که به آن داده می شود. در این طرح سوالاتی مطرح می شود که با پاسخ دادن به آن ها می توانید تشخیص دهید آیا راهی که در پیش گرفته اید برای شما عایده ای خواهد داشت یا خیر. تا انتها با ما همراه باشید تا روش نوشتن طرح توجیهی را بررسی کنیم.

بنابراین اگر مسیر اشتباهی را برگزیده باشید بدون اینکه اقدام به پرداخت هزینه های گزاف و بیهوده نمایید و انرژی خود را در مسیر اشتباه تلف کنید می توانید از آن مسیر پا پس بکشید و راهی دیگر را انتخاب کنید. شاید تصور کنید با یک حساب سرانگشتی و اصطلاحا دودوتا چهارتا می شود متوجه شد که یک ایده راه اندازی کسب و کار جواب می دهد یا خیر اما به این سادگی ها که فکر می کنید نیست. این را هم بگوییم که طرح توجیهی تنها مختص کسب و کارهای بزرگ نیست. بلکه هر حرفه ای در هر ابعاد و اندازه به این طرح احتیاج دارد.

برای دریافت خدمات راه اندازی استارتاپ با مشاوره کارشناسان خبره، کلیک کنید.

طرح توجیهی چیست؟

آنچه که در طرح توجیهی مورد بررسی و پایش قرار می گیرد رقبای شما در بازار، پیشنهادات مالی، ملاحظه های فنی و تولیدی، محدودیت های موجود از لحاظ اقلیمی و تکنولوژی و هزینه های موجود می باشد. این موارد در کنار هم می توانند چراغ راه شما برای پیدا کردن مسیر درست و یک تحلیل اصولی برای آغاز یک کسب و کار باشد. در واقع در طرح توجیهی به این موضع پرداخته میشود که آیا راه اندازی یک استارتاپ یا کسب و کار جدید از لحاظ اقتصادی توجیه پذیر می باشد؟ این توجیه نه از روی احساس بلکه از روی منطق و فکر است.

هیچ گاه اطمینان صد درصد به ایده های خود نداشته باشید. هزاران چاله و مانع در پیش پای شماست که دید محدود شما آن ها را نخواهد دید. به همین دلیل است که اصرار داریم بدون طرح توجیهی قدم از قدم برندارید. با استفاده از طرح توجیهی می توان سخت ترین تصمیمات را به شکلی ساده اجرا کرد. اگر طرح توجیهی شما نتیجه مثبت داشته باشد دیگر نگرانی معنا ندارد. چرا که پشت تان به طرحی گرم است که توجیه پذیری آن را پیش از این ها بررسی کرده بودید. طرح توجیهی کمک می کند تا بتوانید تعارضات موجود در حوزه های بازاریابی و توسعه کسب و کار را رفع و رجوع نمایید چرا که این طرح کاملا بی طرفانه به قضاوت کردن تعارض ها و شرایط پیش رو می پردازد.

نوشتن طرح توجیهی
نوشتن طرح توجیهی

اهمیت نوشتن طرح توجیهی

یک سوال از شما می پرسیم و توقع داریم پاسخ آن را صریح و شفاف به خودتان بدهید. آیا وقت، سرمایه و انرژی تان را از سر راه آورده اید؟! مطمئنا وقت و انرژی و سرمایه هر فرد برای او از مهمترین دارایی ها می باشد بنابراین باید در استای استفاده از آن ها بیشتری دقت و وسواس را به خرج دهد. همه ما خوب می دانیم که راه اندازی یک کسب و کار تا چه حد به سرمایه و وقت و انرژی نیاز دارد.

در واقع بهتر است بگوییم که برای راه اندازی یک کسب و کار باید تمام دارایی های معنوی و مادی خود را در طبق اخلاص بگذارید و آن ها را وقف رسیدن به هدف تان نمایید. ارزشمندترین چیزهایی که در زندگی دارید قرار است در راه رسیدن به یک هدف والا صرف شوند. حال اگر بدانید انتهای این راه به بن بست می خورید باز هم مسیر مورد نظر را آغاز می کنید؟ طبیعتا پاسخ همه شما خیر است. بنابراین چگونه می خواهید بدون داشتن طرح توجیهی اقدام به شروع کردن مسیری نمایید که تمام دارایی تان را از شما می گیرد؟

برای سفارش نوشتن بیزینس پلن و آماده سازی و نگارش بیزینس پلن حرفه ای با کارشناسان ما در تماس باشید.

اهمیت طرح توجیهی زمانی خود را نشان می دهد که این طرح در صرف سرمایه، وقت و انرژی به شما جهت می دهد و از صرف کردن آن ها در مسیری بیهوده جلوگیری می کند. شما با نوشتن طرح توجیهی می توانید متوجه شوید که آیا طرحی که برای کسب و کار در نظر دارید طرحی توجیه پذیر می باشد یا خیر. اگر پاسخ منفی بود بنابراین همان ابتدا عطای آن را به لقایش می بخشید و سراغ راهی دیگر برای شروع یک کسب و کار تازه می روید.

شما همچنین با استفاده از یک طرح توجیهی درست و اصولی می توانید اقدام به دریافت وام و کمک هزینه از مراجع قانونی، بانک ها و موسسات نمایید. هر چقدر هم که طرح شما نوجیه پذیر باشد و ایده آن درخشان اما اگر پولی در بساط تان نداشته باشید قدم از قدم نمی توانید بردارید. با ارائه  به موسسات مالی و بانک ها می توانید اقدام به دریافت وام نمایید و کسب و کارتان را کلید بزنید.

طرح توجیهی احتمال موفقیت شما را بررسی می کند و به شما می گوید که در چه زمان و چگونه به موفقیت خواهید رسید. ممکن است میزان سود مشخصی را در ذهن داشته باشید و توقع داشته باشید که کسب و کارتان به عنوان مثال بعد از گذشت یک سال به آن نقطه از سوددهی برسد. این فکر مثل خوره ذهن تان را درگیر می کند و دست آخر دل را به دریا می زنید و می گویید یا می شود یا نه!

اما چرا باید چنین بی فکر عمل کرد زمانی که می توان از طرح توجیهی برای زمان و میزان سوددهی استفاده نمود. در نهایت شما دو گزینه پذیرش یا رد را خواهید داشت. با توجه به برآورد های انجام شده در طرح توجیهی می توانید تصمیم گیری کنید که آیا طرح مورد نظر برای شما مناسب است و با آنچه که تصورش را می کردید انطباق دارد یا خیر.

با استفاده از طرح توجیهی می توان اطلاعات بسیار خوبی در مورد هزینه های فرصت به دست آورد. میزان سود، زیان و خطرات احتمالی که در مسیر اجرای پروژه شما را تهدید می کند از دیگر مواردی که طرح توجیهی آن را به شما عرضه می دارد. از جمله مواردی که اهمیت طرح توجیهی را نشان می دهد می توان به شناسایی زمان مناسب برای اجرایی شدن یک کسب و کار، زمان سودآوی، پیش بینی جریان های نقدی، مکان یابی جهت احداث پروژه و دریافت وام از بانک ها و جلب توجه سرمایه گذاران و شرکای تجاری برای تزریق سرمایه به پروژه شما می باشد.

اصول برنامه ریزی مدیریت کسب و کار ها
ادامه مطلب

آموزش نگارش طرح توجیهی

ایجاد و نگارش طرح توجیهی نیاز به ذهنی تحلیل گر و قوی دارد. شما باید در تجزیه و تحلیل همه چیز و در نظر گرفتن تمامی جوانب حواسی جمع داشته باشید و با چشمانی تیزبین هیچ چیز را در این طرح از قلم نیندازید. آشنایی به علوم اقتصادی، ریاضی، مدیریت پروژه، مسائل حقوقی، فنی، برنامه ریزی، مدیریت منابع، تخصیص منابع و مکانیابی از جمله مواردی ست که همگی در نگارش این طرح لازم است.

داشتن ذهنی تحلیل گر برای این است که بتوانید سوالاتی کلیدی را در ابتدای نگارش طرح توجیهی از خود بپرسید. سوالاتی از این قبیل؛ آیا اجرای این پروژه عملی خواهد شد؟ آیا منابع کافی برای عملی کردن پروژه در اختیار می باشد؟ آیا سرمایه گذاری به مبلغ مشخص در این پروژه آن میزان سوددهی که انتظارش را داریم به ما خواهد داد؟ چه مدت زمان طول می کشد تا پروژه به سوددهی برسد؟

شما برای آغاز نگارش طرح توجیهی باید اقدام به بررسی و ارزیابی تمامی ابعاد و جنبه های یک پروژه نمایید. شناسایی تمام موانع احتمالی که در طی پروژه ممکن است رخ دهد؛ به عنوان مثال اگر احتمال بالا رفتن تورم، تغییر نرخ ها، شدت گرفتن تحریم ها، تغییر اوضاع سیاسی، بالا رفتن قیمت ارز و دلار و این دست از موارد وجود دارد باید آن ها را در نگارش طرح خود دخیل کنید. اینگونه می توانید برآورد دقیق تری در مورد آینده داشته باشید و نتیجه طرح توجیهی شما نیز دقیق تر خواهد بود.

مسائل حقوقی را در طی نگارش طرح توجیهی باید حتما در نظر بگیرید. گاهی اوقات موانع قانونی می تواند اجرای پروژه شما را کنسل کند. بررسی کنید که چه میزان سرمایه برای راه اندازی پروژه مورد نظر نیاز است؟ آیا این میزان سرمایه در اختیار دارید یا باید از بانک ها و موسسات مالی اقدام به دریافت وام و تسهیلات نمایید؟

توصیه می کنیم که در حین نگارش یک طرح توجیهی حتما طرحی جایگزین در دست داشته باشید. بنابراین اگر طرح اول به بن بست خورد می توانید سریعا طرح دیگر را مورد ارزیابی قرار دهید. شما باید سعی کنید تمامی ذینفعان پروژه خود را شناسایی کنید و از آن ها در مورد مفهوم پروژه از دیدگاه شخصی خودشان سوال کنید. انجام تحقیقات بازار نیز جزو مواردی ست که باید در انجام طرح توجیهی آن را بگنجانید. در واقع بازاری که قرار است در آن فعالیت کنید می تواند بخش زیادی از موفقیت شما را ضمانت کند.

سعی کنید یک برنامه تجاری، سازمانی یا عملیاتی داشته باشید. چنانجه تصور می کنید در این راستا به کمک مشاورین خبره نیاز دارید حتما این اقدام را انجام دهید. مشاورین می توانند با توجه به تجربیات مشابهی که داشته اند شما را در راستای اجرای بهتر طرح توجیهی کمک کنند.

شما باید در طرح توجیهی فنی اقتصادی، مواردی چون صورت وضعیت درآمد ها و ترازنامه روز افتتاحیه را قرار دهید. آشنایی به مسائل اقتصادی و نکات مهم آن می تواند شما را در راستای نوشتن هر چه بهتر یک طرح توجیهی کمک کند. در نتیجه نیز می توانید در مورد اجرا یا عدم اجرای طرح مورد نظر تصمیم گیری کنید. عدم اقدام برای آغاز پروژه لزوما به معنای این نیست که طرح مورد نظر با شکست مواجه خواهد شد بلکه عدم اجرای پروژه می تواند نشان از عدم تطابق خواسته های ذهنی شما با نتایج حاصله داشته باشد.

پس به طور کلی طرح توجیهی شما باید شامل خلاصه اجرایی، ملاحظات فنی، وضعیت بازار، نحوه بازاریابی، نیروی انسانی، منابع فیزیکی و غیر فیزیکی، زمانبندی اجرای پروژه و منابع مالی و نکات حقوقی باشد.

مراحل نوشتن طرح توجیهی

طرح توجیهی همانطور که بارها در بالا گفته شد طرحی ست که توجیه پذیر بودن یک ایده را بررسی می کند. هیچ گاه به پشتوانه ایده های دیگران و یا حرف هایی مانند اینکه در نقطه ای دیگر از دنیا عین همین طرح را فردی دیگر پیاده کرده و موفق شده پروژه ای را آغاز نکنید. هیچ دو پروژه ای شرایط یکسان ندارند. بنابراین تمامی جوانب باید سنجیده شود. شما باید در طی مراحل نوشتن طرح توجیهی به موضوعاتی بپردازید که برای شما می توانند محدودیت زا باشند.

این محدودیت ها با توجه به موقعیت جغرافیایی، سیاسی و اقتصادی و اجتماعی تعریف می شود. به عنوان مثال باید بررسی کنید که آیا برای اجرایی کردن طرح خود به فناوری های مورد نیاز دسترسی دارید؟ آیا اصلا سرمایه کافی برای خرید فناوری های مورد نظر را دارا می باشید؟ آیا در کشور ما زمینه برای به کار بستن یک فناوری خاص وجود دارد؟ گاهی اوقات زیرساخت ها باید وجود داشته باشند اما ندارند بنابراین هر چه تلاش کنید بی فایده است. اگر به این موارد در نگارش طرح توجیهی بی توجه باشید بی شک به در بسته خواهید خورد. حتی از قلم انداختن یک فاکتور میتواند کار را برای شما دشوار کند.

در صورتی که طرح توجیهی از کسب و کار شما حمایت نکند هیچ سودآوری و بازگشت سرمایه ای در کار نخواهد بود بنابراین بهتر است که ابتدا با مراحل نگارش طرح توجیهی آشنایی پیدا کنید و بعد برای اجرای آن قدم بردارید. در ادامه مهم ترین مراحل نگارش طرح توجیهی را عنوان کرده ایم بنابراین می توانید آن را راهنما برای مسیر خود در نظر بگیرید.

  • آنالیز اولیه در نگارش طرح توجیهی

آنالیز اولیه را دست کم نگیرید. در اولیم مرحله از نگارش یک کسب و کار باید طرح کلی خود را ترسیم کنید. به کدام نیاز پاسخ داده نشده در بازار قرار است پاسخ دهید؟ آیا قرار است در بازاری وارد شوید که میزان عرضه در آن نسبت به تقاضا کمتر است؟ چه نوآوری را قرار است در حوزه مورد نظر وارد کنید؟ آیا تا کنون فردی ایده ای مشابه ایده شما را اجرا کرده است؟ محصول و خدمات ارائه شده توسط کسب و کار شما چه مزیت رقابتی را در بر دارد؟ چه موانعی بر سر ره خود دارید؟ آیا می توانید این موانع را از سر راه بردارید؟ این ها مواردی هستند که در تحلیل کلی اولیه باید به آن ها نیم نگاهی داشته باشید.

  • صورت وضعیت در آمد پیش بینی شده را تهیه کنید

در نگارش طرح توجیهی مسائل اقتصادی بیش از هر چیز دیگری مورد تمرکز هستند. شاید تصور می کنید که تحلیل در آمد پیش بینی شده را باید در آخر کار انجام داد اما چنین نیستو شما باید در همین ابتدای کار میزان در آمد پیش بینی شده را تحلیل کنید. چه در آمدی از پروژه انتظار دارید؟ باید این را شفاف سازی کنید. بی اغراق و بی حاشیه در آمد مورد انتظارتان را مشخص کنید چرا که طرح توجیهی قرار است همه جوانب را بر اساس سطح توقع شما بسنجد.

  • میزان سرمایه مورد نیاز را تعیین کنید

اکنون که میزان درآمد را تعیین کردید و سطح توقع تان از درآمد مشخص شد باید با استفاده از فرمول های اقتصادی و ریاصی تعیین کنید که میزان سرمایه مورد نیاز برای کسب این میزان از درآمد چقدر است؟ در واقع شما باید یک مدلسازی ریاضی انجام دهید و مولفه های مختلفی را در این مدل وارد کنید. در نتیج تعیین خواهد شد که سرمایه مورد نیاز برای اجرای پروژه چقدر است. اینکه چه خدماتی قرار است ارائه دهید، میزان دستمزد دریافتی، قیمت محصولات، کارمزد، تعدیل درآمد، بازپرداخت اقساط وام و غیره  چقدر است همگی باید در نظر گرفته شود. روی کاغذ شاید همه چیز عالی پیش برود اما در دنیای واقعی هزاران هزینه ریز و درشت وجود دارد و اگر هر کدام از نگاه تیزبین شما دور بناند ممکن است مدل نهایی تان به واقعیت نزدیک نباشد و ناچار به مدلسازی دوباره شوید.

شتاب دهنده استارتاپ چیست؟
ادامه مطلب

شما در این نقطه متوجه می شود که آیا برای تامین سرمایه مورد نیاز جهت راه اندازی کسب و کارتان به پشتوانه مالی و دریافت وام نیاز دارید یا خیر. در اغلب مواقع افراد طرح توجیهی را عمدتا با هدف دریافت وام نگارش می کنند بنابراین در مورد سرمایه مورد نیاز ممکن است کمی اغراق کنند تا دست شان در هزینه ها باز تر باشد.

  • تحقیقات بازار را انجام دهید

در این مرحله باید اقدام به انجام تحقیقات بازار نمایید. تین مرحله از کلیدی ترین مراحلی ست که در نگارش طرح توجیهی مورد توجه می باشد. بنابراین این مرحله را دقیق و اصولی اجرا کنید. به قدری این مرحله مهم است که اگر در آن تخصص ندارید و یا منابع کافی برای انجام آن را در اختیار ندارید باید از نیروهای متخصص و تانمند و منابع خارجی کمک بگیرید تا تحقیقات بازار اجرا شود. شما با تحقیقات بازار متوجه می شوید که رقبای شما که همان همکاران آینده تان محسوب می شود چه در آمدی از کسب و کارشان حاصل می کنند. بنابراین می توانید دیدی واقع گرایانه در مورد حرفه مورد نظر داشته باشید. مواردی همچون موقعیت جخرافیایی، دسته بندی مشتریان، تحلیل رقبا، میزان درآمد رقبا، ارزش بازار و سهم کسب و کار شما در این بازار از جمله مهم ترین مواردی هستند که باید تحلیل دقیقی روی آن صورت پذیرد.

  • برنامه ریزی سازمانی و عملیات سرمایه گذاری

تا این نقطه از مراحل اجرا و نگارش طرح توجیهی که پیش آمدید نوبت آن می رسد که برنامه ریزی سازمان را صورت دهید. این مرحله یکی از عمیق ترین مراحل نگارش طرح توجیهی می باشد و شامل مواردی ست که وجود خطا در هر کدام از آن ها می تواند منجر به از بین رفتن سرمایه و غلط از آب در آمدن نتایج شود. مواردی مانند هزینه های شروع کار، سرمایه گذاری ثابت، هزینه های عملیاتی، هزینه تجهیزات، روش های تجارت، املاک و مستغلات و دارایی های فیزیکی، نیروی کار، تامین انواع تجهیزات مادی و غیر مادی و هزینه های سر بار و غیره در این مرحله باید مورد سنجش قرار گیرند.

  • مرحله تدوین ترازنامه افتتاحیه

مرحله دیگری که در مراحل نگارش طرح توجیهی گنجانده می شود برآورد میزان دارایی ها و بدهی ها است. همانطور که گفته شد عمده بحث طرح توجیهی پیرامون مسائل اقتصادی است. این محاسبات باید بسیار دقیق صورت پذیرد. بدین منظور باید یک فهرست ایجاد کنید و در آن انواع منابع، هزینه ها، منابع مالی، منابع انسانی و هر آنچه که به دارایی و بدهی ها مربوط می شود را لحاظ کنید. تعهدات را نیز باید در این گام در نظر بگیرید. به عنوان مثال اجاره یا خرید زمین، اجاره ملک، خرید ساختمان، تامین دارایی های ثابت و انواع حساب های دریافتنی همگی از مواردی هستند که باید در این گام مورد توجه قرار گیرند.

  • تحلیل و آنالیز داده ها

بعد از اینکه تا اینجای کار پیش آمدید باید دوباره همه چیز را از ابتدا بررسی کنید. اینگونه متوجه می شوید که آیا چیزی به تغییر نیاز دارد یا خیر. آیا چیزی را از قلم انداخته اید یا همه چیز مورد توجه قرار گرفته. بنابراین طرح تهیه شده را نه یک بار بلکه چند بار از ابتدا بخوانید و هر جاکه به اطلاح نیاز دارد را تغییر دهید. سود و زیان ها را مجددا بررسی کنید. هزینه ها و بدهی ها را دوباره چک کنید. از خود بپرسید که آیا انجام طرح مورد نظر منطقی و واقع بینانه است؟ به این موضوع نگاه کنید که آیا همه چیز را منطبق با واقعیت در نظر گرفته اید یا آرمانی به قضیه نگاه کرده اید؟ ریسک ها را در نظر بگیرید و تلاش کنید همه چیز را بازنگری کنید

  • تصمیم گیری

آخرین مرحله از نگارش طرح توجیهی مرحله ای ست که به تصمیم گیری مربوط است. بعد از بازخوانی طرح و انجام اصلاحات به این فکر کنید که آیا شروع این کسب و کار ارزش صرف انرژی، هزینه و زمان را دارد؟ تصمیم گیرنده نهایی در نهایت کسی غیر از شما نیست.

آشنایی با انواع روش های نوشتن طرح توجیهی

نوشتن طرح توجیهی چیزی ست که برای انجام آن باید به مراحل نگارش آن اشراف داشته باشید. شما می توانید خودتان دست به کار شوید و با دریافت آموزش های لازم اقدام به نگارش طرح توجیهی نمایید و یا بدون نیاز به اینکه به خودتان زحمت دهید از مشاورین خبره کمک بگیرید و فرآیند نگارش طرح توجیهی پروژه خود را به آن ها بسپارید. هر چند که نوشتن طرح توجیهی را می توانید خود به شخصه به عهده بگیرید اما چنین توصیه ای به دور از حرفه ای بودن است. نوشتن طرح توجیهی نیاز به دانش در حوزه های اقتصادف مدلسازی ریاضی، مدیریت پروژه، برنامه ریزی، تخصیص منابع و علم مالیات دارد. بنابراین برای اینکه بتوانید یک طرح توجیهی شسته رفته و موفقیت آمیز داشته باشید باید به این علوم اشراف کافی پیدا کنید که خود پروسه ای زمان بر است.

طرح توجیهی نیروگاه خورشیدی
ادامه مطلب

بنابراین ساده ترین و بهترین روش برای اینکه بتوانید یک طرح توجیهی خوب داشته باشید این است که از مجموعه های حرفه ای در این زمینه کمک بگیرید. نوشتن طرح توجیهی می تواند مسیر کسب و کار شما را تغییر دهد. یک خطای کوچک در نگارش این پروژه می تواند موجب شود تا تصمیم گیری های شما دچار خطا شود. برون سپاری نوشتن طرح توجیهی به مجموعه های حرفه ای و مشاورین اقتصادی می تواند نتیجه ای درخشان برای شما داشته باشد.

سفارش نگارش طرح توجیهی

نوشتن طرح توجیهی و سفارش طرح توجیهی دو مقوله جداست و اگر از ما می پرسید ما سفارش طرح توجیهی را پیشنهاد می کنیم چرا که برای نگارش طرح توجیهی به دانش و اطلاعات زیادی در حوزه های مختلف چون اقتصادی، فناوری، مدیریت پروژه، مدیریت منابع، امور مالی و امور حقوقی نیاز است و طبیعتا هیچ فردی تمام این دانش را یکجا در اختیار ندارد. بنابراین باید سعی کنید یک مشاور حرفه ای پیدا کنید و سفارش نگارش طرح توجیهی را به او بدهید. مجموعه الیت با سال ها سابقه درخشان در این حوزه و به ثمر رساند پروژه های تخصصی در حوزه های مختلف کسب و کار آماده ارائه خدمات مشاروه در زمینه نوشتن طرح توجیهی به شما عزیزان می باشد.

مشاوره نوشتن طرح توجیهی

نوشتن طرح توجیهی همانطور که گفته شد نیاز به علم، مهارت، تجربه و تخصص دارد بنابراین این کار، از عهده هر فردی بر نمی آید. به همین دلیل است که مشاوران خبره و کار بلد اقدام به ارائه مشاوره در زمینه نوشتن طرح توجیهی می نمایند. بسیاری از افرادی که قصد راه اندازی یک کسب و کار را دارند از جنبه های مختلف قضیه به آن نگاه نمی کنند و صرفا دید تک بعدی دارند. علاوه بر این داشتن دانش اقتصادی، ریاضی و مالی چیزی ست که مشاوران از آن بهره مند می باشند. آن ها چندین و چند طرح توجیهی مختلف را به سرمنزل مقصود رسانده اند و طرح شما هم یکی از هزاران طرحی که در دست دارند. 

دقت داشته باشید که نوشتن طرح توجیهی کاری ست بسیار تخصصی و اگر برای دریافت وام و تامین سرمایه اقدام به نگارش آن نموده اید باید حتما از مشاورین کار بلد و حرفه ای کمک بگیرید. مشاورین می توانند شما را در راستای تحلیل بازار، تحلیل رقبا، استراتژی های بازاریابی، برنامه ریزی های مالی، پیش بینی های مالی، مدل سازی اقتصادی و بررسی زیرساخت و امکان سنجی سرح یاری کنند.

مزایای نوشتن طرح توجیهی

نوشتن طرح توجیهی را نه به خاطر مزایای آن بلکه به خاطر الزام آن باید انجام دهید. طرح توجیهی چیزی ست که به شما مسیر درست را برای تصمیم گیری نشان می دهدو شما می توانید انتخاب درستی در مورد اجرای یک طرح و یا عدم اجرای آن داشته باشید. هیچ گاه بدون برانداز کردن آینده و پیش بینی مسیر پیش رو نباید در هیچ مسیری قدم گذاشت. آن هم مسیری مانند راه اندازی یک کسب و کار که برای شما می تواند هزینه های زیادی داشته باشد و زمان و انرژی زیادی از شما بگیرد.

یکی از مهمترین مزیت های نوشتن طرح توجیهی برآورد میزان سودآوری پروژه در بلند مدت می باشد. تمام صاحبان کسب و کارهای مختلف برای اینکه بتوانند یک چشم انداز از افق های دور دست زمانی داشته باشند و میزان سودآوری خود را برآورد کنند باید از طرح توجیهی استفاده نمایند. زمانی که هیچ قدمی از قدم برداشته نشده است داشتن یک مدل سازی از کسب و کار و ایجاد یک طرح توجیهی می تواند کمک کند تا برای شروع کار تان انگیزه بگیرید. به ویژه زمانی که سودآوری حرفه تان منطبق با همان چیزی باشد که در ذهن تان وجود داشته.

بهترین زمان اجرای پروژه چیزی ست که با نوشتن طرح توجیهی می توان به آن رسید. کارآفرینان می توانند با استفاده از طرح توجیهی تصمیم گیری کنند که چه زمان باید کسب و کارشان را کلید بزنند تا به آن میزان سودآوری که توقع اش را داشتند برسند. سنجش مواردی چون ظرفیت تولید، زنجیره تامین مالی، وجوه نقدی و منایع در دسترس همگی از جمله مواردی ست که در طی طرح توجیهی سنجیده می شود.

طرح توجیهی کمک می کند تا استرس و فشارهای روحی که به کارآفرینان وارد می شود کمتر شود. آن ها می توانند با داشتن یک چشم انداز روشن از آینده در مسیر خود قدم بردارند و دائما نگران گام های بعدی نباشند. بنابراین استرس روانی از روی دوش کارآفرینان برداشته می شود.

داشتن برنامه ریزی های مالی می تواند منجر به موفقیت قطعی شما شود. تنظیم وجوه نقدی با توجه به فصل های مختلف سال و میزان عرضه و تقاضا از جمله مزیت هایی است که طرح توجیهی دارد. به عنوام مثال ممکن است طرح توجیهی به شما بگوید که میزان سودآوری تان و فروش شما در تابستان عالی خواهد بود. بنابراین شما به خوبی می دانید که مخارج و هزینه ها را چگونه مدیریت کنید تا با کسری و مشکل مواجه نشوید.

دریافت وام بانکی و پیدا کردن سرمایه گذار از دیگر مزیت ایی است که طرح توجیهی دارا می باشد. شما می توانید با در دست داشتن طرح توجیهی اقدام به دریافت وام و تسهیلات از بانک نمایید و یا سرمایه گذاران را برای تزریق سرمایه به پروژه خود قانع کنید.

هزینه نگارش طرح توجیهی

از هزینه نگارش طرح توجیهی بهتر است به عنوان یک سرمایه گذاری یاد کنیم. این هزینه می تواند موجبات سودآوری و درآمدزایی شما را در آینده فراهم کند بنابراین یک پشتوانه برای کسب و کار شما خواهد بود. هزینه نگارش طرح توجیهی به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد. اگر بخشی از طرح توجیهی را خودتان گارش کرده باشید و برای برخی از گام های آن نیاز به دریافت کمک و مشاوره داشته باشید می توان گفت که هزینه نگارش طرح توجیهی برای شما ارزان خواهد بود. با این حال سپردن آن به طور تکام و کمال به یک مجموعه مشاوره هزینه بیشتری در بر دارد. میزان تخصص و مهارت مشاورین، ابعاد پروژه شما و شیوه نگارش طرح توجیهی همگی در این هزینه تاثیر گذار هستند. بی شک هر چه مهارت مشاورین بیشتر و حجم و ابعاد پروژه شما وسیع تر باشد قیمت طرح توجیهی نیز بالاتر خواهد رفت.