بوم مدل کسب و کار

مدل کسب و کار min

بوم مدل کسب و کار

بوم مدل کسب و کار برای چیست؟

از بوم برای توصیف، طراحی، به چالش کشیدن و مبنا قرار دادن مدل کسب و کار استفاده می‌شود. از بوم مدل کسب و کار برای موارد زیر استفاده می‌شود:

کشف بینش‌ها در خصوص مشتری، اینکه ارزش پیشنهادی چه چیزی را و از چه کانالی پیشنهاد می‌کند، و اینکه شرکت شما چگونه کسب درآمد می‌کند؟

چرا بوم مدل کسب و کار اهمیت دارد؟

بوم مدل کسب و کار ابزاری عالی است که به شما کمک می‌کند تا به روشی سریع اما ساختار یافته برای درک بهتر مدل کسب و کار موجود، امتحان کردن احتمالات آینده و ارزیابی مدلهای کسب و کار رقبایتان کار کنید. وقتی از بوم مدل کسب و کار همراه با بوم بوم ارزش پیشنهادی استفاده می‌شود قادر خواهید بود مدلهای کسب و کاری که عملکرد بهتری نسبت به رقبا دارند و کسب و کار شما را از بقیه متمایز می‌کنند شناسایی کنید.

هم چنین روش بهتری است تا تحلیلSWOT  را برای کسب و کارتان انجام دهید.

چگونه از بوم مدل کسب و کار استفاده می‌شود؟

بوم مدل کسب و کار در یک محیط خلاقانه بهترین عملکرد را دارد. در برگه ‌های A1 یا A2 از آن پرینت بگیرید، از برگه‌های یادداشت چسبی برای یادداشت کردن ایده‌هایتان استفاده کنید یا افکارتان را به‌صورت طرح روی کاغذ بیاورید. هر چیزی که فکر می‌کنید برای تیم‌تان بهترین است. هم‌چنین می‌توانید از قالب گوگل اسلاید برای پیاده‌کردن ایده‌ها روی یک صفحه نمایش بزرگ استفاده کنید.

گام به گام

  1. از سطح بالا شروع کنید

در بالای بوم، زمینه محصول یا خدماتی که در حال ساخت مدل کسب و کار برای آن هستید را یادداشت کنید. سپس با ترسیم کسب و کار در سطح بالا شروع کنید: تنها مهم‌ترین و حیاتی‌ترین جوانب مدل کسب و کار را ترسیم کنید. مسیر تعیین شده و ثابتی وجود ندارد که دنبال شود. از هر جایی که ساده‌تر است شروع کنید.

  1. بخش مشتریان

لیست یک تا ۳ بخش برتر مشتری را آماده کنید. بخش‌هایی که بیشترین درآمد را دارند در نظر بگیرید. اگر تاکنون پرسونای مشتری را ایجاد کرده‌اید این پرسونا می‌تواند با هر بخش اصلی منطبق شود.

  1. ارزش پیشنهادی

چه کاری برای مشتری خود انجام می‌دهید؟ این کار چگونه برای مشتری به روشی قانع‌کننده ایجاد ارزش می‌کند؟ به لیست کردن محصولات و خدماتتان بسنده نکنید. ارزش پیشنهادی باید برآمدی از محصولات و خدمات شما باشد. از بوم ارزش پیشنهادی برای پیدا کردن ارزش معنادار کمک بگیرید ( اگر تاکنون آن را پیدا نکرده‌اید).

  1. جریان‌های درآمدی

سه جریان درآندی اول را ایست کنید. اگر کارهایی را رایگان انجام می‌دهید آن ها را نیز اینجا اضافه کنید.

  1. کانال‌ها

چگونگی ارتباط برقرار کردن با مشتری را توضیح دهید. چگونه ارزش پیشنهادی به مشترز ارائه می‌شود؟

  1. روابط مشتری

رابطه با مشتری چگونه بوجود می‌آید و چگونه این رابطه حفظ می‌شود؟ نقش شما چیست؟ می‌خواهید مشتری چگونه با شما در ارتباط باشد؟

  1. فعالیت‌های کلیدی

برای مدیریت مدل کسب و کارتان هر روز چه کاری انجام می‌دهید؟ چه فعالیت‌های ضروری باید انجام بگیرد که به موفقیت برسید؟

  1. منابع کلیدی

منابع کلیدی افراد، دانش، ابزار و پول هستند که شما برای مدیریت کسب و کارتان به آنها احتیاج دارید. به مهم ترین عناصر چنگ بزنید.

  1. مشارکت‌های کلیدی

اسامی شرکایی که بدون آنها نمی‌توانید کسب و کارتان را انجام دهید لیست کنید ( به غیر از تامین کنندگان).

  1. ساختار هزینه

با در نظر گرفتن فعالیت‌هایی که باید اجرا شوند و منابعی که لازم دارید تا محصولات و خدماتتان را بطور موثری به مشتری تحویل دهید  هزینه‌های اصلی را لیست کنید.

  1. مرتبط ساختن اجزای سازنده

هیچ جزء سازند‌ه‌ای نباید به حال خود گذاشته شود. هر کدام باید یک رابطه داشته باشد. هر کدام از اجزای سازنده را به هم متصل کنید: هر ارزش پیشنهادی نیازمند یک بخش مشتری و یک جریان درآمدی است. از برگه‌های یادداشت چسبی با رنگهای مختلف برای این کار استفاده کنید.

  1. بازبینی

یک گام به عقب بروید و ببینید آیا هر بخش مشتری به یک ارزش پیشنهادی و یک جریان درآندی وصل شده است؟ مطمئن شکید هر آنچه در سمت چپ بوم است برای پشتیبانی از سمت راست بوم لازم است. هر چیزی غیر از آنها را می‌توانید حذف کنید.

چک لیست

عملکرد مدل کسب و کارتان را در خصوص سوالات زیر دسته بندی کنید ( ۰=بد ، ۱۰= عالی).

  • هزینه‌های تغییر تا چه اندازه مانع رویگردانی مشتریان می‌شوند؟
  • مدل کسب و کارتان چقدر مقیاس پذیر است؟
  • آیا مدل کسب و کار شما درآمد مکرر تولید می‌کند؟
  • چه مقدار از کار توسط دیگران انجام می‌شود؟
  • آیا مدل کسب و کار شما در برابر رقبا از کسب و کار شما حفاظت می‌کند؟
  • آیا مدل کسب و کار شما براساس ساختار هزینه سرنوشت ساز قرار دارد؟

گام‌های بعدی

  • از محل کار خود بیرون بروید و با مشتریان حال حاضر و بالقوه صحبت کنید. آیا گفته‌های آنان با مدل کسب و کار شما همخوانی دارد یا نیاز است مدل کسب و کارتان را به روز رسانی کنید.
  • مدل کسب و کار را با اعضای اصلی تیم به اشتراک بگذارید تا بازخورد بگیرید و از آنها بخواهید تا مدل کسب و کار را با دیگران بحث کنند.
  • از تابلو پیشرفت برای محک و اعتبار بخشیدن به فرضیه هایتان استفاده کنید.
  • اگر لازم است ارزش پیشنهادی‌تان را به روز رسانی کنید.
  • از مدل کسب و کار برای انجام یک تجزیه و تحلیلSWOT اقدام پذیر استفاده کنید. برای شناسایی نقاط قوت و ضعف سمت چپ و فرصت‌ها و تهدیدهای کسب و کار سمت راست.
  • از بوم نقشه محیط برای ارزیابی محیط بیرونی که کسب و کار شما در آن عملیاتی می‌شود استفاده کنید.
  • از مدل کسب و کار و تحلیل SWOT برای تشکیل کسب و کار و استراتژی بازاریابی استفاده کنید.

برای آشنایی بیشتر با این بوم می توانید کتاب مشهور خلق مدل کسب وکار را مطالعه نمائید. همچنین می توانید از خدمات Elitebusinessmodel.com  در جهت برگزاری کارگاه و یا انجام پروژه های خود استفاده نمائید. در نهایت خرسند می شویم با نظرات خود و یا تجربیات خود در صفحه تماس با ما به تبادل نظر با ما بپردازید.

1. بوم استراتژی برند
بوم استراتژی برند

استراتژی برند یک ابزار یک صفحه ای است که به توسعه  بیانیه ساختاری، مشهود و مرتبط جایگاه‌یابی برند، عصاره برند و شخصیت برای کسب و کار است که این موارد را با ارزش‌ها و پیام‌های اصلی شرکت ادغام می‌کند.

2. بوم چشم انداز 5 گام جسورانه
بوم چشم انداز ۵ گام جسورانه

این بوم به شما کمک می‌کند تا چشم انداز کسب و کار و مراحل رسیدن به آن را طراحی کنید. تیم شما قادر خواهد بود چیزی که از چشم انداز شما حمایت می‌کند، چیزی که آن را به چالش می‌کشد و فرصت‌هایی که با کار بر روی چشم‌انداز ایجاد می‌شوند مشخص کند.

3. بوم پرسونا مشتری
بوم پرسونا مشتری

بوم پرسونا مشتری این امکان را برای شما فراهم می‌کند تا به بخش مشتری یک تصویر و یک نام بدهید. این ابزار به شما کمک می‌کند تا به دنیای مشتری پا بگذارید و مهم‌ترین نیازها و خواسته‌هایشان را بشناسید. از آن برای تدوین پروفایلی از هر بخش اصلی مشتریانتان استفاده کنید

4. بوم سفر مشتری
بوم سفر مشتری

این بوم ‌به کسب و کار کمک می‌کند تا نیازهای مشتری را شناسایی کند و نیازهای متغیر مشتری را در هر لحظه حساس از این سفر تعریف کند. از این رو کسب و کارها می‌توانند تشخیص دهند که بهترین راه برای ارتباط و پشتیبانی مشتریانشان در این سفر چیست؟

بوم ارزش پیشنهادی
بوم ارزش پیشنهادی

بوم ارزش پیشنهادی روشی ساده برای درک بهتر نیازهای مشتریان و طراحی محصولات و خدمات مورد نیازشان است. به تنهایی کاربرد خوبی دارد اما برای بکارگیری همراه با بوم الگوی کسب و کار و هم چنین دیگر ابزارهای استراتژی کسب و کار و بازاریابی طراحی شده است.

6. بوم محیط
بوم نقشه محیط

بوم نقشه محیط  به شما و تیم‌تان کمک می‌کند تا تفکر خود را فراسوی مرزهای محصول، خدمات و سازمان خود گسترش دهید و گفتگوی عمیق‌تری راجع به اینکه در دنیای اطرافتان چه می‌گذرد و تغییراتی که در جریان است چه تاثیری بر کسب و کار شما در آینده خواهد داشت، داشته باشید.

مدل کسب و کار min
بوم مدل کسب و کار

از بوم برای توصیف، طراحی، به چالش کشیدن و مبنا قرار دادن مدل کسب و کار استفاده می‌شود. از بوم مدل کسب و کار برای کشف بینش‌ها در خصوص مشتری، اینکه ارزش پیشنهادی چه چیزی را و از چه کانالی پیشنهاد می‌کند، و اینکه شرکت شما چگونه کسب درآمد می‌کند استفاده می شود

بوم داستان سرایی
بوم داستان سرایی

بوم داستان سرایی این امکان را برای شما فراهم می‌کند تا بطور جمعی داستان‌های عالی طراحی کنید که با نیاز مخاطبان شما همخوانی داشته باشند. با استفاده از عناصر بصری، جالب توجه، قابل درک، کنترل شده و الهام بخش.

تابلوی پیشرفت
بوم تابلوی پیشرفت

بوم تابلوی پیشرفت ابزاری است برای درک فرضیاتی که از کسب و کار و استرلتژی بازاریابی بوجود می‌آیند، برای مثال حین استفاده از دیگر بوم‌های استراتژی. هم چنین ابزاری است برای بررسی پیشرفت و اعتبار بخشیدن به این فرضیات.